Blauwe economie

De Blauwe economie-strategie heeft tot doel te investeren in alle industrieën en sectoren die verband houden met oceanen, zeeën en kusten.

oceans

Waarom de blauwe economie?

De oceanen bedekken 70% van het aardoppervlak en zijn heel belangrijk in ons dagelijkse leven: ademen, drinken, eten … Als voornaamste producenten van zuurstof spelen de oceanen en de kustecosystemen ook een wezenlijke rol in de absorptie van de CO2-uitstoot. Bovendien vormen de oceanen ook een belangrijk economisch element.

Als de oceanen een land waren, zouden ze de zevende economie ter wereld zijn, met tal van beleggingsmogelijkheden op het vlak van groei en jobcreatie.

Maar ondanks al die levensbelangrijke voordelen voor de levende wezens worden ze bedreigd door menselijke activiteiten: de klimaatopwarming (verzuring, stijging van de zeespiegel en de watertemperatuur enzovoort), overbevissing, verlies van biodiversiteit, plasticafval, waterverontreiniging en nog veel meer. 

oceans

Onze aanpak

De strategie is erop gericht te profiteren van het groeipotentieel dat verband houdt met de oceaaneconomie.

Om dit te bereiken bestaat het beleggingsuniversum uit bedrijven die actief zijn in economische sectoren die een directe of indirecte link hebben met de zee, zoals de aquacultuur, de visserij, de visverwerkende industrie, havens, hernieuwbare energiebronnen in de zee, ontzilting, biotechnologie, cosmetologie, welzijn. zijn, maritiem transport en handel, blauwe technologieën, veiligheid, water- en afvalbeheer, enz.

De adoptie van een duurzame aanpak vindt plaats na de definitie van het beleggingsuniversum en is geïntegreerd in verschillende fasen: het filteren van slechte praktijken, dialoog en engagement met bedrijven, steun voor een stichting die de bescherming van de zee dient, enz.

Door zijn constructie kan het Subfonds bepaalde beleggingsthema's benadrukken, of zelfs bepaalde sectoren uitsluiten die geen verband houden met zijn thema. Het is daarom waarschijnlijk dat de index prestaties zal laten zien die aanzienlijk afwijken van die van een mondiale aandelenindex, ook over relatief lange perioden.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.