Circulaire economie

Een uitdaging voor de hele samenleving en een antwoord op de nood om ons economische model snel deugdzamer te maken.
hydrogène

Waarom een circulaire economie?

Onze productie en consumptie volgen momenteel een lineair model (extractie, productie, consumptie, afval) waarbij onze planeet en haar biodiversiteit worden uitgeput. Dat model is ecologisch gezien niet meer leefbaar.

Er moet dringend een alternatief en duurzamer model worden geïmplementeerd, zoals een circulaire economie, waarbij niet alleen de hoeveelheid grondstoffen die wordt gebruikt voor het productieproces wordt gereduceerd, maar ook de hoeveelheid afval en de vervuiling nadat de goederen zijn geconsumeerd.

Ecodesign, een langere levensduur, herstellingen, recyclage enzovoort zijn hoekstenen van een circulaire economie die het mogelijk maken om grondstoffen beter te gebruiken en het milieu te bewaren.

Een wereldwijde keuze voor een circulaire economie zou in het komende decennium kunnen leiden tot 28% minder grondstoffenconsumptie en 39% minder uitstoot van broeikasgassen. Een circulaire economie kan ook een belangrijke rol spelen in de bewaring van de biodiversiteit door de onderliggende oorzaken van de afname aan te pakken.

Door het gebruik van grondstoffen terug te schroeven, kan de circulaire aanpak ook een oplossing bieden voor de afhankelijkheid van belangrijke geïmporteerde grondstoffen en bijdragen tot de implementatie van een veerkrachtige toeleveringsketen.

ciculaire

Onze aanpak

Het tempo van de transitie wordt opgedreven door zowel overheden en openbare instellingen, met nieuwe regelgeving, als door consumenten, met hun consumptiekeuzes, omdat ze zich alsmaar meer bewust worden van de voordelen.

Om het volledige potentieel van het thema te benutten, omvat het beleggingsuniversum het volledige ecosysteem van de circulaire economie, dat bestaat uit alle ondernemingen die circulaire oplossingen aanbrengen of implementeren in elke stap van de levensfase van producten.

Het beleggingsuniversum richt zich dan ook op vier pijlers:

  • Hernieuwbare grondstoffen,
  • Circulaire industrie,
  • Verantwoorde consumptie,
  • Recuperatie van de grondstoffen.

Bovendien omvat de strategie een volledig duurzame aanpak, inclusief de toepassing van ESG-filters en -controverses, betrokkenheid bij en dialoog met een aantal van de ondernemingen, en de opvolging van niet-financiële indicatoren betreffende de koolstofintensiteit en de impact op de biodiversiteit.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.