Duurzame verstedelijking

Duurzame verstedelijking is een wereldwijd relevant thema en een van de grootste uitdagingen van onze tijd. We zien tal van beleggingsmogelijkheden in de ondernemingen die oplossingen aanbieden om de steden van morgen groter, slimmer en duurzamer te maken.

urbanisation

Waarom duurzame verstedelijking?

Duurzame verstedelijking is een van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (DOD) van de Verenigde Naties.

De 21ste eeuw wordt ongetwijfeld die van de steden, waar wereldwijd steeds meer van de economische activiteit en de bevolking wordt gecentraliseerd. Hoewel de krachtige demografische en economische katalysatoren het thema heel wat groeipotentieel bieden, met name in de groeilanden, brengen ze ook ecologische, sociale en economische uitdagingen met zich mee.

De duurzame ontwikkeling zal haar stempel drukken op de verstedelijking en oplossingen aanreiken om de ecologische impact van de steden te temperen, en tegelijkertijd de bevolkingsgroei te beheren en niet alleen te voldoen aan de behoeften van de stadsbewoners, maar ook hun levenskwaliteit te verbeteren.

De transitie naar de stad van de toekomst biedt tal van mogelijkheden: stedelijke infrastructuur, hoekstenen van de economische ontwikkeling en de energietransitie, technologische innovaties voor efficiënt en duurzaam stadsbeheer, alsook de ontwikkeling van nieuwe diensten om het dagelijkse leven van de stedelingen te vereenvoudigen.

Image

Een heden om in te leven, een toekomst om te bouwen

Onze aanpak

Het beleggingsuniversum dekt het volledige ecosysteem dat de stad nodig heeft om te functioneren. De sectorverdeling is gebaseerd op de vijf pijlers van het stedelijke ecosysteem die werden bepaald door het beheerteam: bouw, mobiliteit, connectiviteit, middelen en dienstverlening.

Het bestaat uit ongeveer 500 waarden en omvat alle landen en een breed scala sectoren, waardoor er blootstelling is aan alle groeikatalysatoren van het thema.

Om de ondernemingen uit te sluiten die we niet compatibel achten met duurzame en harmonieuze verstedelijking, baseren we ons op zowel op de algemene ESG-ratings als op de specifieke criteria voor het thema, alsook op gegevens over controverses.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.