Europese soevereiniteit

Een thema om Europa te begeleiden bij de versteviging van zijn strategische autonomie en te profiteren van tal van steunplannen op Europees niveau.

europe

Waarom Europese soevereiniteit?

Recente gebeurtenissen als de gezondheidscrisis en de energiecrisis zijn onder meer te wijten aan geopolitieke spanningen. Ze hebben de Europese strategische zwaktes en de afhankelijkheid van de regio op verscheidene cruciale domeinen in de verf gezet.

Zo werden er in Europa tijdens de wereldwijde pandemie belangrijke toeleveringsketens wezenlijk verstoord door de beperkingen op de import van chemische tussenproducten. Die beperkingen dekten een breed spectrum: van de werkzame stoffen die nodig zijn voor de productie van geneesmiddelen tot elektronische chips.

Door zijn sterke afhankelijkheid van externe energiebronnen werd Europa ook het hardst getroffen door de recente energiecrisis met recordprijzen voor gas en elektriciteit.

Europa heeft de versteviging van zijn strategische autonomie hoog op de politieke agenda geplaatst en voorziet daarvoor heel wat financiële steunmaatregelen, al staan die plannen nog in de kinderschoenen.

EU Green Deal, Repower EU Plan, Cyber Resilience Act, EU Chips Act enzovoort zijn maar enkele van de bestedingsplannen die op Europees niveau werden ingevoerd om de bouw van een zelfstandiger Europa te financieren en tegelijkertijd nieuwe beurskansen te creëren. Om die ambitieuze doelstelling te behalen, moeten ook de privékapitalen worden ingezet en naar de strategische sectoren van Europa worden gesluisd.

Image

Beleggen voor de toekomst van Europa

Onze aanpak

De strategie wil bijdragen aan de bouw van een veerkrachtiger Europa en intussen de vruchten plukken van beleggingskansen binnen dat thema.​

Daartoe legt haar beleggingsuniversum zich toe op vier pijlers, elk met een cruciale rol in de bouw van een zelfstandiger Europa:

  • Industrie: productie, digitaal, energie
  • Voeding
  • Gezondheidszorg
  • Defensie

Om deel uit te maken van dat universum moet de maatschappelijke zetel van ondernemingen gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Unie of in een ander land dat deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte (EER).

Bovendien hanteert de strategie een duurzame benadering op basis van ecologische, sociale en governancecriteria (ESG).

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.