Klimaattransitie

We moeten dringend actie ondernemen om het klimaat te redden, als we onze toekomst willen vrijwaren. Net zoals de landen, de NGO's, de ondernemingen en de burgers, hebben ook de beleggers een rol te spelen.

Climat

Waarom de klimaattransitie?

De aarde warmt sneller op dan ooit. De klimaatverandering volledig tegenhouden lijkt al een verloren zaak.

De hedendaagse ecologische uitdaging is dan ook om ze te beperken door de uitstoot van broeikasgassen (BKG) drastisch terug te schroeven, om zo een klimaat te behouden dat weliswaar warmer is, maar dat leefbaar blijft zonder bijkomende nadelige gevolgen voor de mens en de biodiversiteit.

Actie ondernemen om het klimaat te redden is dus een van de belangrijkste uitdagingen van de komende decennia. Daarom heeft de VN een van haar duurzameontwikkelingsdoelstellingen tegen 2030 eraan gewijd. Het akkoord van Parijs, dat ook werd ondertekend binnen het kader van de Verenigde Naties, omschrijft de doelstelling om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 °C boven de niveaus van vóór de industriële revolutie en inspanningen te leveren om de stijging zelfs terug te brengen tot 1,5 °C.

Nu de nood om actie te ondernemen een reactie van de internationale gemeenschap heeft uitgelokt, is het aan de ondernemingen, die verantwoordelijk zijn voor de grootste uitstoot van BKG door industriële procédés en door het gebruik van fossiele brandstoffen, om het voortouw te nemen bij de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Climat

Ook beleggen is handelen

Onze aanpak

Onze beleggingsfilosofie is voor het hele klimaattransitiegamma dezelfde: ondernemingen selecteren die al goed op weg zijn om hun uitstoot te beperken, ongeacht hun sector of geografische zone, ons inzetten om de koolstofintensiteit van onze portefeuilles te temperen en ten slotte hun koolstofvoetafdruk compenseren via projecten die worden geselecteerd op basis van een streng proces.

De beheerteams maken hun selectie uit de ondernemingen die worden geëvalueerd door het CDP en kiezen daaruit de kandidaten met de beste werkwijzes op het vlak van klimaatambities. De analyse wordt vervolledigd met doelstellingen op basis van Science Based Targets (SBT).

Door die aanpak kunnen we afwijken van de gewoonlijke beleggingsuniversa die sterk lijken op de grote referentie-indexen, wat een mooie bron van diversificatie oplevert. Daarnaast kan het beheerteam tot 10% ondernemingen opnemen die geen beoordeling kregen van het CDP, als de aard van hun activiteiten rechtstreeks verband houdt met de klimaattransitie, zoals ondernemingen uit de waardeketen rond hernieuwbare energie.

Vervolgens wordt het normatieve en sectorale uitsluitingsbeleid van de groep toegepast, naast de ESG-filters en controverses die eigen zijn aan de verantwoorde aanpak van CPRAM.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.