Ongelijkheid terugdringen

De wereldwijde toename van de economische en sociale ongelijkheid sinds de jaren 1980 is een van de kenmerkendste eigenschappen van de hedendaagse maatschappijen. De Verenigde Naties hebben het terugdringen van de ongelijkheid dan ook opgenomen in hun duurzameontwikkelingsdoelstellingen.

inegalite

Waarom ongelijkheid?

Tussen 1980 en 2018 zijn de inkomsten van de 1% rijkste mensen dubbel zo snel toegenomen als die van de armste helft van de wereldbevolking. De toenemende ongelijkheid en de sociale druk die daarmee gepaard gaat, illustreren de nood aan een transitie naar een eerlijker economisch model.

Grote beursgenoteerde ondernemingen kunnen door hun beleid positief bijdragen aan het terugdringen van de sociale ongelijkheid in de landen waarin ze actief zijn, zonder daarbij de rol van de overheid over te nemen

Beleggers besteden niet alleen steeds meer aandacht aan klimaatuitdagingen, maar ook aan sociale kwesties.

Ze gaan dan ook op zoek naar beleggingsoplossingen waarmee ze deugdzame ondernemingen een duwtje in de rug kunnen geven en financieren de bedrijven die bijdragen aan de sociale vooruitgang in hun land.

Die strategie biedt beleggers een unieke en originele manier om via hun beleggingen te strijden tegen ongelijkheid en om rekening te houden met de financiële risico's die erbij horen.

inegalite

Menselijke vooruitgang is ons kapitaal

Onze aanpak

Ongelijkheid duikt op en verspreidt zich door een combinatie van factoren. Vanwege onze wil om het hele verhaal te vatten, kozen we voor een brede en pragmatische aanpak.

Het beleggingsuniversum is opgebouwd op basis van onze intern ontwikkelde 'ongelijkheid'-score. Die nieuwe methode om ondernemingen en landen te evalueren stoelt op specifieke kwantitatieve en kwalitatieve criteria rond vijf pijlers: werk & inkomsten, fiscaliteit, gezondheidszorg & onderwijs, diversiteit, mensenrechten & basisproducten.

Het beleggingsuniversum bestaat uit ondernemingen die een sterke gemiddelde score behalen op alle aspecten met betrekking tot ongelijkheid en die bijdragen aan het stabiliseren of het terugdringen van ongelijkheid in hun land. Alle economische sectoren en landen komen in aanmerking.

Onze ESG-benadering komt daar nog bovenop. Naast de controversefilter worden ook de ondernemingen uitgesloten die het slechtst scoren op hun algemene ESG-rating, het S-onderdeel of de twaalf sociale criteria.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.