Waterstof

De waterstofstrategie wil ecosystemen op basis van waterstofbrandstof steunen, een van de mogelijke oplossingen voor de energietransitie.
hydrogène

Waarom waterstof?

De klimaatproblematiek gaat gepaard met sterke wereldwijde engagementen om onze economieën tegen 2050 te ontkolen.
Om de koolstofuitstoot te temperen, hebben we evenwel geen andere keuze dan het gebruik van fossiele energie te beperken, waardoor ontkoling alleen mogelijk is door de elektrificatie van de economie.Waterstof komt uit de bus als een van de belangrijkste troeven voor onze ontkolingsambitie

Vandaag is groene waterstof, dat wil zeggen waterstof die werd opgewekt op basis van hernieuwbare energie, een oplossing die wereldwijd wordt bestudeerd.

Tegen 2050 zou die kunnen helpen om de uitstoot te beperken in bepaalde sectoren waar het moeilijk of te duur is om fossiele energie te vervangen door elektriciteit, zoals zware industrie en transport.

Om een antwoord te bieden op de nood aan de elektrificatie van de economie, moet er ook een ander probleem worden opgelost: hernieuwbare energie is onbetrouwbaar. Op hernieuwbare wijze geproduceerde elektriciteit is mogelijk niet beschikbaar waar en wanneer we ze nodig hebben.

Waterstof aanwenden als energiedrager kan de invloed van die onregelmatigheid verzachten door:

  • de hernieuwbare elektriciteit die op onregelmatige wijze wordt geproduceerd, op te slaan en te vervoeren 
  • de energiebronnen op basis van koolstof te vervangen in moeilijk ontkoolbare sectoren

Door vandaag te beleggen in waterstofbrandstof steunen we:

  • Wereldwijde bewustwording rond de klimaatuitdaging 
  • Belangrijke stappen en innovaties in de technologieën en bestanddelen van waterstof
  • De gestage daling van de productieprijs
  • Stevige financiële steun van overheids- en privéspelers
hydrogène

De sleutel tot een koolstofvrije toekomst

Onze aanpak

Met onze strategie willen we de transitie begeleiden naar de productie en implementatie van waterstofbrandstof op grote schaal.

Om geen enkel aspect van dit opkomende thema over het hoofd te zien, dekt ons beleggingsuniversum de volledige waardeketen van waterstof op basis van vier pijlers

  • .De eerste pijler 'productie van hernieuwbare energie' verwijst naar de producenten van hernieuwbare elektriciteit (zonne-energie, windenergie op land en zee) die de elektriciteit leveren die zal worden gebruikt voor de productie van waterstof.
  • De tweede pijler 'technologieën en bestanddelen' wil de spelers financieren die de technologieën ontwikkelen waarmee groene waterstof kan worden geproduceerd uit de elektrolyse van water op basis van hernieuwbare elektriciteit. In de transitiefase moeten we ook aandacht besteden aan de ontkoling van de waterstofproductie door koolstof af te vangen.
  • De derde pijler 'productie, opslag en verdeling' verwijst naar de bestaande gebruikers van waterstof (gasbedrijven, industriëlen, landbouwchemiebedrijven, transportbedrijven enzovoort), die al gebruik maken van waterstof op basis van koolstof en die hun economische modellen moeten aanpassen om de ontkolingsdoelstellingen na te leven.
  • En ten slotte, de vierde pijler 'eindgebruikers', die geleidelijk zal evolueren naarmate de kostprijs van waterstof daalt en de oplossingen verder worden ontwikkeld (transport).

In onze beleggingsstrategie kiezen we voor een verantwoorde aanpak waarbij we ondernemingen met slechte handelswijzes of ESG-controverses uitsluiten.

Bovendien streven we met onze strategie naar een betere koolstofintensiteit dan ons beleggingsuniversum. Die ligt nog steeds hoog doordat de spelers die actief zijn in die thema's historisch een hoge koolstofintensiteit hebben (industriële sectoren en nutsdiensten). Als we de koolstofintensiteit van de economische activiteit gevoelig willen laten dalen tegen 2050, moeten we snijden in de uitstoot van die spelers.

De voornaamste risico's die komen kijken bij die strategie zijn risico op kapitaalverlies, aandelenrisico, renterisico, kredietrisico, valutarisico. Het is wenselijk de wettelijke documentatie van de icbe te raadplegen om meer informatie te verwerven over het risicoprofiel.